Goed nieuws

Egypte laat drie mensenrechtenverdedigers vrij

Colombia

Lovende woorden voor milieuactivist Jani Silva

Vorig jaar schreven meer dan 415.363 mensen uit tientallen landen over de hele wereld tijdens de schrijfactie Write for Rights brieven en kaarten voor Jani Silva. De Colombiaanse activist komt op voor de belangen van de boeren in het Amazoneparel-reservaat.

Malawi

Hooggerechtshof verklaart doodstraf ongrondwettelijk

Amnesty International is verheugd dat het Hooggerechtshof in Malawi de doodstraf ongrondwettelijk heeft verklaard.
‘We verwelkomen de uitspraak van het Hooggerechtshof. Dit is een cruciale overwinning op de doodstraf en versterkt het recht op leven in het land’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International.

Burundi

Vier journalisten vrij

Naar nu bekend is geworden zijn op 24 december 2020 in Burundi vier journalisten bij een presidentieel pardon vrijgelaten. Agnès Ndirubusa, Christine Kamikazi, Egide Harerimana en Térence Mpozenzi van het mediabedrijf Iwacu hadden 14 maanden gevangen gezeten.

Turkije

Schrijver Ahmet Altan vrijgelaten

De Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan is op 14 april 2021 na 4,5 jaar cel vrijgelaten. In 2018 werd hij, zonder enig bewijs, veroordeeld tot levenslang. Op 4 november 2019 werd die straf verlaagd naar 10,5 jaar.
Ahmet Altan werd veroordeeld omdat hij de couppoging van 2016 zou hebben gesteund. Hij werd beschuldigd van het ‘assisteren van een terroristische organisatie’. De schrijver had zich na de mislukte staatsgreep kritisch over de regering uitgelaten.

Somalië

Journalist vrijgelaten

In Somalië is journalist Kilwe Adan Farah bij een presidentieel pardon vrijgelaten. Eind december 2020 werd hij gearresteerd nadat hij verslag had gedaan van demonstraties tegen financieel mismanagement door de regering. Begin maart werd hij tot 3 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens onder meer het ‘publiceren van nepnieuws’. Amnesty International voerde actie voor Farahs vrijlating.

Meer goed nieuws op www.amnesty.nl/goednieuws

 


Amnesty Nederland directeur Dagmar Oudshoorn
Van 2010 tot 2018 was zij burgemeester van Uithoorn. Een bevlogen voorstander van mensenrechten!
Oudshoorn klinkt genuanceerd, sterk in haar antwoorden en reacties in Spraakmakers van NPO Radio 1 >

Dagmar is kritisch, ze wil niet polariserend zijn, maar verbindend. Ze gaat wereld problematiek, zoals het klimaat, niet uit de weg, maar kiest daarbinnen waar rechten van mensen in het geding komen. Het schrijven voor en naar individuen blijft voor haar een prioriteit van Amnesty. Andere thema’s zijn: vluchtelingen/migranten, discriminatie, etnisch profileren, grote bedrijven kritisch volgen rond privacy bijvoorbeeld. Of ze in Uithoorn gemerkt had dat Amnesty actief is: “Jazeker, er is een heel leuke AI groep in Uithoorn, niet heel groot, maar heel actief. Zij schrijven ook elk jaar op 10 december in het Gemeentehuis.”